När åren går men rutinerna inte består

När åren går men rutinerna inte består
juli 17, 2017 Carl-Magnus Broden

Jag har arbetat i 20 år som läkare vid det här laget, både inom offentlig sjukhusvård och privat. Man försöker alltid göra nytta och förhoppningsvis gör ens arbete någon skillnad, oavsett arbetsplats. Men en sak är för mig tydlig: jag har aldrig stött på en enskild behandling som ger så många och omfattande positiva hälsoeffekter som en fetmaoperation gör. Övervikten försvinner, liksom typ 2 diabetes, högt blodtryck, sömnapnesyndrom och ont i lederna. Människor får en biljett tillbaka till arbetslivet och till sin egen självkänsla. Så långt är gastric bypass och sleeve enligt mig en ren framgångssaga.

Men allt är inte perfekt. Sjukvården har varit bra på att leverera god och säker kirurgi med låg komplikationsfrekvens, den har också (som regel) tagit väl hand om de kirurgiska komplikationerna om och när de uppstår. Patienterna får information och coachas till att lära sig nya rutiner första året, ofta även andra året. Men sedan då?

Hur väl fungerar det att äta 6 ggr per dag, hålla koll på minst 1,5 L vätskeintag, inte dricka till maten, ta vitaminer varje dag, osv. -när det gått 5-8-10 år? Operationen är nu rätt avlägsen, vardagen har trängt sig på. Man kanske slutade ta vitaminerna -det hände inget. Man mår bra ändå. Man började dricka till maten -det gick bra det också. Det är här sjukvården har problem, vi tappar bort våra patienter.

I Sverige har man gjort en studie på patienter >10 år efter en gastric bypassoperation. Man kollade hur många procent som då fortfarande tog sina vitaminer som de skulle. Kan du gissa siffran? (Rätt svar kommer i nästa blogginlägg. Då skall vi även prata om vad som händer i kroppen på sikt, om man slutar ta vitaminerna.)

Hur ska vi förbättra vår långtidsuppföljning av fetmaopererade då? Ja, på sikt behöver hela sjukvården bli bättre på både övervikt och -operationer, det är man inte idag. Men detta kommer att ta tid, även mångas attityder behöver ändras på vägen.

Något som däremot händer NU är BariBuddy -vår smartphone-app för just fetmaopererade. BariBuddy kommer att påminna dig om måltider, vätska, vitaminer och träning. Varje dag. Alltid, om du vill. Den håller reda på praktiska detaljer kring operationen i början, likaväl som din viktkurva längs vägen sedan.

Pilotversionen testas nu, allmän lansering på App Store planeras till augusti. Håll utkik här på vår hemsida för uppdateringar!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*