”Det måste vara något fel på min gastric bypass…”

”Det måste vara något fel på min gastric bypass…”
november 20, 2017 Carl-Magnus Broden

”…för nu har jag gått upp nästan alla mina kilon jag gick ner”.

Känner du igen dig i detta? Första 2-3 åren efter en gastric bypass eller sleeve utgör kirurgin i sig en uppenbar begränsning i vad man kan och inte kan äta och dricka. Detta gör att de flesta får en ”automatisk” snabb viktnedgång, däremot med varierande mängd symtom och obehag om man äter för snabbt, dumpar och så vidare.

 

Förhållningssätt

I det längre perspektivet kommer mage och tarm att vara adaptiv gentemot dina vardagsrutiner -den kommer att försöka anpassa sig till dig! Att det är operationens ”fel” att man går upp vikt igen är sällan fallet; istället måste du se över hur du beter dig i förhållande till din gastric bypass eller gastric sleeve. Nyckeln är att operationen hjälper dig få effekt av dina goda vanor -men det är du som behöver hålla vanorna uppe:

Det en fetmaoperation kräver av dig är att du alltid försöker göra rätt, så gott du kan. Du kommer inte alltid att lyckas (det gör ingen!), men du ska alltid försöka. Gör du det, så kommer du alltid att ha en effektiv operation på insidan.

 

Vad är motsatsen?

Motsatsen är att hela tiden ”utmana” sin operation, sluta försöka göra rätt. Istället lever man som ”alla andra”, så länge operationen inte sätter stopp. Det blir nu upp till operationen i sig att hålla vikten -man äter tills det ”tar stopp”, testar godsaker tills man lärt sig gränsen för när man dumpar (och sedan kan man lura kroppen och unna sig…), man slutar ta vitaminer och slutar träna. Hjärnan och egna viljan är inte med längre. När kroppen då utsätts för detta en längre tid, så kommer den att börja anpassa sig -adaptera. Om man alltid äter för snabbt och tills det tar stopp, så kommer kroppen efter en tid att börja mata undan maten ner i tunntarmen snabbare (tarmen hypertrofierar), kroppen försöker ”hjälpa till”. Om man dessutom samtidigt systematiskt dricker vätska till maten, så kan portionerna bli successivt större och större. Och nej, det är sällan magen som ”töjt sig”.

 

Vad göra?

Det är inte kört! Men du måste få grepp om vad du har för vanor och ovanor. Fundera över hur du ser på din operation? Lever du med den, eller kämpar du ständigt emot den?

En gastric bypass eller gastric sleeve vill att du äter små måltider långsamt 5-6 gånger per dag, inte dricker vätska till maten, men dricker ordentligt mellan måltiderna. Kroppen i övrigt behöver sitt vitaminbehov tillfredsställt, dina muskler och cirkulation behöver vardagsmotion. Alla ändringar du gör till det bättre räknas! Fokusera på det du gör rätt, ta en dag i taget. Du är fortfarande opererad på insidan -du måste bara börja utnyttja det igen.

 

BariBuddy efter gastric bypass eller sleeve

Vår app fungerar lika bra för den som behöver en ”nystart” många år efter en operation, som för den som precis varit på preoperativt nybesök. Appen pushar påminnelser till dig varje dag om måltider, dryck och vitaminer. Den mäter din äthastighet och hjälper dig beställa nya vitaminer. ”Följ efter” appens pushnotiser så kommer du successivt att komma tillbaka in i bättre, effektivare vanor igen. Och då kommer även viktkurvan att vända nedåt.

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*