Vikt och övervikt, del 5 -livet som överviktsopererad

Vikt och övervikt, del 5 -livet som överviktsopererad
september 20, 2018 Carl-Magnus Broden
fyra olika screenshots från appen baribuddy, Följ din vikt, ta vitaminer, laga mat

I del 4 av vår bloggserie pratade vi om de två operationerna gastric bypass och gastric sleeve, hur de fungerar och vilka vinster respektive komplikationer som finns. Idag ska vi fokusera på livet som opererad.

Första 3-6 månaderna efter en överviktsoperation behöver man lära sig i korthet fem nya rutiner:

1 -små, regelbundna måltider 5-6 gånger per dag

Magsäcken är efter en gastric bypass eller gastric sleeve mycket liten. Därmed måste man lära sig äta lite, men ofta. (Det vanligaste måltidsmönstret om man har övervikt och inte är opererad är precis tvärtom -man äter sällan, kanske bara 1-2 gånger per dag -men när man väl äter så är man jättehungrig! Så det blir stor portion på kort tid. Orsaken är inte att man är ”slarvig” i första hand, utan att det är kroppens svälthormoner som bestämmer: man äter när ”hungeralarmet” i hjärnan går igång, inte annars.) Normalt sett kan kroppen ta emot stora portioner på kort tid, eftersom magsäcken är relativt rymlig, samt har magsafter som bryter ned maten innan den sedan successivt skickas vidare ned i tunntarmen. Denna funktion är borta efter operationen. Istället måste nu det mesta av denna bearbetning av maten ske i munnen, genom att man tuggar ordentligt och enzymerna i spottkörtlarna bryter ned födan. Så en måltid måste nu ta kanske 20-30 minuter, fast portionen är liten!

2 -drick ingen vätska till maten, samt 30 minuter efter maten

Detta är för att undvika risken att vätskan ”spolar ur” den lilla magen (så att man sedan kan äta en för stor portion mat). Låt istället maten fylla lillmagen, för att sedan av kroppen transporteras nedåt i tarmen i egen takt.

3 -drick minst 1500 ml vätska per dygn (mellan måltiderna)

Att dricka 1,5 liter tar betydligt mer tid för en opererad person än en icke-opererad. Detta beror på att magen är så liten och därmed bara kan ta emot små klunkar vätska varje gång. Istället för att kunna ”halsa” i sig stora klunkar, måste man ”sippa” i sig lite åt gången, men desto oftare. Första veckorna efter fetmakirurgin tar detta större delen av dagen att hinna med, med tiden går det lättare. Tips: skaffa en vattenflaska och ha den alltid med dig, så att du kan utnyttja tiden. En mycket bra aktivitet att dricka vid är när man promenerar, så ha alltid med flaskan då!

4 -ta dina vitaminer varje dag (fastän du mår bra!)

Vitaminerna är i regel patientens minsta problem (de ”mår ju bra ändå”), men sjukvårdens största problem -studierna på vitaminintag över längre tid (gastric bypass har långtidsdata, gastric sleeve saknar detta än så länge) visar alarmerande dåliga siffror och upp till 70% av patienter som efter 10 år har pågående långsam skelettnedbrytning exempelvis (se vårt tidigare blogginlägg om detta). Vitamin är som medicin för en överviktsopererad!

5 -vardagsmotionera

Regelbunden fysisk träning eller aktivitet ger mindre muskelnedbrytning vid viktnedgång, bättre ork, effektivare förbränning, bättre och stabilare slutvikt. Bästa träningen är den som blir av! Så sikta hur högt du vill med din träning, men inte högre än att du fortsatt håller på om 5-10-15 år.

Dagligt stöd efter gastric bypass och gastric sleeve

En utmaning är att få till rutinerna 1-5 ovan (att ”lära gamla hundar sitta”), nästa utmaning att på lång sikt hålla kvar vid dem. Den opererande kliniken kommer att ha aktiv uppföljning i mellan 1-5 år, men som opererad kommer man ju att leva förhoppningsvis ytterligare 25-50 år -eller mer! Att detta till slut blir oerhört många moment som ska klaras av har vi diskuterat tidigare (läs mer här). Vår app BariBuddy kan här göra det som vanlig sjukvård inte kan -appen ger aldrig upp! Den kan vara med dig i vardagen, varje dag, hur länge som helst. Det har nu kommit en studie i Lancet som tydligt visar på att just digitalt stöd förbättrar postoperativa förloppet vid annan kirurgi, och vi är helt övertygande om att detta i än högre grad gäller efter en fetmaoperation. Vi hoppas kunna starta en studie på BariBuddy som stödverktyg vid gastric bypass och gastric sleeve, vi återkommer så fort planeringen är igång.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*