Varför ska man gå ner i vikt innan en gastric bypass eller gastric sleeve-operation?

Varför ska man gå ner i vikt innan en gastric bypass eller gastric sleeve-operation?
december 26, 2017 Joanna Lenner

Det är dags för den sista bantningen i livet – inför din magsäcksoperation. Det kan ibland kännas tufft att behöva gå ner i vikt innan operationen men du får försöka motivera dig med att alla kilo då förlorar innan i regel är ”behållna” kilon. Det är ju trots allt också din sista bantning i livet. Skönt va?

Anledningen till att din klinik brukar ge dig en målvikt inför din operation är att man vill att levern ska bli mindre. Levern täcker delar av magsäcken och genom att gå ner i vikt blir levern mindre och överviktsoperationen kan utföras säkrare. Ett gram glykogen (kolhydrater som är lagrade i lever och muskler) binder 3 gram vatten. Genom viktnedgången använder kroppen upp dina glykogenlager och du tappar vätska vilket genererar en viktnedgång och en mindre lever. Viktnedgången minskar också fettinlagringen kring levern.

Många kliniker rekommenderar en lågkaloridiet som brukar ligga på 800 kcal. Om du håller dig däromkring går du i genomsnitt ner 2-2,5 kg per vecka. Om du väljer en kostersättning (pulverdiet), då får du i dig rätt energimängd och alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Du kan också räkna kalorier, tänk då på att välja proteinrika och näringsrika livsmedel. Prata med din dietist.

BariBuddy håller koll på din viktnedgång inför din gastric sleeve eller gastric bypass-operation och påminner dig om att gå till apoteket, ta dina mediciner inför din operation, duscha med sterilsvamp osv. Lycka till med din sista bantning i livet!

Vill du läsa om kalorier och portionstorlekar efter en magsäcksoperation?

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*