Varför ska man äta långsam efter en magsäcksoperation?

Varför ska man äta långsam efter en magsäcksoperation?
december 20, 2017 Joanna Lenner
Eating speed timer after bariatric surgery baribuddy app

Den första tiden efter en magsäcksoperation är vävnaden både skör och svullen. Av dessa skäl kan man tidigt efter operationen belasta vävnaden för mycket om man äter mat som inte är tillräckligt finfördelad eller äter för mycket. Detta kan om man har otur kan leda till ett läckage. Att äta för snabbt kan också göra att man mår dåligt och blir illamående och ibland vänder maten upp igen. Man kan också och tycka att det känns trångt för maten att passera den första tiden.

När operationen läkt handlar äthastigheten om att du måste hjälpa kroppen att processa maten. Om man äter snabbt är maten ofta dåligt tuggad/finfördelad vilket gör att de kommer ner bitar i den lilla magsäcken. Mängden saltsyra som i vanliga fall hjälper till att bryta ner maten är också betydligt mindre än innan både efter en gastric bypass och en gastric sleeve-operation vilket gör att kroppen inte har samma möjlighet att hjälpa oss att finfördela maten som innan (det krävs mer av tuggningen). Efter en gastric bypass-operation är magsäcken mycket liten (15-20 ml) och man har inte längre någon nedre magmun kvar som håller maten kvar i magsäcken och portionerar ut den långsamt.  Därmed är passagen till tarmen helt öppen. Om det går för snabbt blir det lätt trafikstockning i den lilla magsäcken och tarmen vilket kan göra att man mår dåligt om det går för fort. Efter en gastric sleeve är passagen också betydligt snabbare än innan.

Med hjälp av appen BariBuddy, kan du utvärdera din äthastighet efter din magsäcksoperation med hjälp av en ”eating speed timer”. Den talar om för dig om du äter för snabbt eller enligt rekommendation (20-30 minuter). Du kan spara dina måltids-hastigheter i appen och dra ut dina resultat av måltidshastighet, tagna vitaminer, vikt med mera i en PDF-fil som du kan ta med dig till din klinik.

 

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*