Hur stor är en portion efter en viktoperation?

Hur stor är en portion efter en viktoperation?
september 19, 2017 Joanna Lenner
breakfast bariatric surgery

En fråga som ställs med jämna mellanrum av  mina patienter är hur mycket, eller hur många kalorier man ska äta efter en magsäcksoperation. Ska man äta lite i början men lite mer efter ett tag? Ska man räkna kalorier och hur kommer det sig att vissa äter ”normalstora” portioner något år efter sin operation?

De första veckorna efter en gastric bypass eller gastric sleeve operation rekommenderas patienterna att äta mycket små portioner. På kliniken där jag arbetar brukar vi rekommendera 1-1,5 dl under flytfasen, följt av 100-150 g tillagad vikt när man går över till mer fast konsistens. Jag rekommenderar patienterna att hålla sina portioner små, men med tiden behöver en del utöka sin portion medan andra inte behöver det.

Vårt energibehov påverkas av flera olika faktorer bland annat hur aktiva vi är, hur mycket muskler vi har, hur vi förbränner maten, kön, längd och ålder. Med det sagt är det självklart att energibehovet och därmed också portionsstorleken skiljer sig åt beroende på vem man är – även om man är överviktsopererad. I och med att man ska äta 5-6 små måltider per dag bör ju portionerna vara mindre eftersom att din tank fylls på oftare, men om portionen består av 150 gram eller 250 gram beror helt och hållet på vem du är och vilket liv du lever.

Generellt brukar jag avråda från att räkna kalorier för att mina patienter har bantat klart! Jag vill att man i och med sin viktoperation ska komma bort från ”bantningstänket” och den ångest tankar kring mat och vikt kan medföra. Målet är att skapa ett sunt förhållningssätt till mat, där man mår bra men har kontroll genom att följa sina rutiner. Äter man regelbundet, proteinrikt och små mängder är sällan kaloriintaget något man behöver tänka på.

Mina 5 bästa tips:

1. Håll dig till din kliniks rekommendationer avseende portionsstorlekarna de första veckorna. Kom ihåg att hunger och mättnad efter en viktoperation många gånger inte känns som innan. Lär känna din kropp och dess signaler innan du exprimenterar.

2. Slarva inte med dina 5-6 måltider – det är en av nycklarna till bra långtidsresultat viktmässigt.  Sätt rutinerna så snart som möjligt och slarva sällan. Operationen blir tåligare med åren och då är rutiner A och O.  Ät dina måltider även om du inte känner dig hungrig. Att apititen minskar eller försvinner är en av de viktigaste anledningarna till att operationerna är så effektiva, men det betyder för den sakens skull inte att du inte ska äta.

3. Ibland kan det löna sig att äta ett sjunde mål istället för att utöka portionerna ytterligare – rådgör med din dietist!

4 Fokusera på protein (fisk, kyckling, bönor, linser, ägg,kött) det mättar bäst per kalori.

5. Glöm begreppet normalportion vad sjutton är det? Normalt? För vem? I jämförelse med innan, med en person som äter två gånger per dag eller med någon som rör sig dubbelt så mycket som dig? Strunta i vad du gjort innan din viktoperation och strunta i vad andra gör. Troligen lever de inte precis som du!

 

Massor av bra recept hittar du i vår app BariBuddy!

1 Kommentar

  1. Johny Jackson 4 år sedan

    Right here is the right webpage for anybody who really wants
    to understand this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with
    you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that’s
    been discussed for many years. Great stuff, just wonderful!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*