Ska jag undvika kolhydrater som gastric bypass-opererad?

Ska jag undvika kolhydrater som gastric bypass-opererad?
november 7, 2017 Joanna Lenner
ska man äta kolhydrater efter gastric bypass pasta puttanesca

Hur vi äter och vad vi äter påverkas mycket av trender. De senaste åren har kolhydraträdslan varit ett faktum; att det är kolhydrater som gör oss tjocka och sjuka. Hur ska man egentligen förhålla sig till dem som viktopererad när platsen är begränsad?

Efter en gastric bypass-operation rymmer den lilla magsäcken 15-20 ml (vid gastric sleeve tar man bort 85 % av magsäcken), vilket tydligt indikerar att utrymmet är begränsat. Man ordineras vitaminer livet ut, men behöver också se till att maten är så näringsrik som möjligt i och med det begränsade utrymmet. Hur stor en portion är efter en viktoperation har vi redan skrivit om men utan att diskutera mängd kolhydrater kan vi reda ut hur man kan tänka utifrån några parametrar.

  • Kolhydrater finns i de allra flesta livsmedel, så det är sällan något man behöver lägga fokus på för att få i sig. Nyckelhålsmärkt knäckebröd, grönsaker, rotfrukter, havregryn, frukt och bär är alla bra exempel på näringsrika kolhydratkällor.
  • Fokusera därmed alltid på protein, om du äter en smörgås med skinka ta 7 skivor skinka (istället för två smörgåsar med smör), tänk att 60-70 % på tallriken ska i de allra flesta fall vara en proteinkälla. Resten får bestå av kolhydrater och fett. MEN kom ihåg, bara för att ett livsmedel är märkt med proteinrikt betyder det automatiskt att det är bra. Exempel på detta är t.ex vaniljkvarg som är proteinrikt men som också innehåller massor av socker.
  • Man blir inte tjock av kolhydrater – men välj kvalité framför kvantitet. 1 gram kolhydrater innehåller 4 kcal. 1 gram protein innehåller 4 kcal, 1 g fett innehåller 9 kcal. Dvs om man jämför man energikällorna är kolhydrater lika energisnålt som protein. Däremot är det viktigt att välja långsamma fiberrika kolhydratkällor som mättar bra och inte ger ett alltför svängande blodsocker.
  • Även om något är osötat kan det vara fullt av snabba kolhydrater som du bör undvika som viktopererad. Några exempel på sådana livsmedel är: riskakor, Belvita, nyponsoppa/blåbärssoppa, Proviva och juice.
  • Om måltiderna består av mycket kolhydrater: T.ex gröt till frukost, en frukt till mellanmål och varma koppen och knäckebröd eller en pastarätt till lunch kan detta ge dig lågt blodsocker någon timme senare. Hypoglykemi (sen dumping) som betyder lågt blodsocker kan drabba gastric bypass-opererade, och kan ge symtom som skakningar, yrsel, obehagskänslor som avhjälps när man äter något som höjer blodsockret igen. Anledningen till att det låga blodsockret uppstår är kort och gott ”soppatorsk” och kan vara en konsekvens av att man ätit för lite, eller för kolhydratrikt. Mer information om hypoglykemi kommer längre fram!

Fokus som magsäcksopererad bör alltså vara på protein eftersom kolhydrater är något som är lätt att få i sig även om man inte väljer att äta de största källorna. Flera bra recept hittar du i appen för gastric sleeve och gastricbypass-opererade BariBuddy.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*