Att spela roulette med sitt skelett

Att spela roulette med sitt skelett
juli 23, 2017 Carl-Magnus Broden
osteporos vid lågt vitaminintag efter gastric bypass

I förra blogginlägget pratade vi om att hålla rutinerna. En av utmaningarna är att ta sina vitaminer varje dag -fast man mår subjektivt jättebra oavsett. Man har studerat detta på 293 st svenska patienter från Örebro och Uppsala (Karefylakis et al, Obesity Surgery 2014) som opererats med gastric bypass i snitt 11 år tidigare. Frågan var hur många som tog sina vitaminer som de skulle, samt om det hade något effekt på kroppen ifall de inte gjorde det?

Nu var detta traditionellt upplägg med receptfri multivitamin samt receptbelagd vitamin B12 och kalk-D-vitamin (idag finns smidigare allt-i-ett-varianter, se t.ex. Baricol Complete, men utmaningen blir densamma: tag vitaminer varje dag, i ur och skur, år ut och år in, trots att du mår bra. Resultaten var nedslående. Bara var femte (21,5%) tog sin multivitamin och var tjugonde (5,1%) tog sin kalk-D-vitamin!

Hur hanterade kroppen detta? Jo, hela 69% hade ”sekundär hyperparathyreoidism”. Vad är detta nu då? Något förenklat: kroppen prioriterar jämn kalciumnivå i blodet till varje pris (då det är viktigt för cellfunktioner m.m.). Om kroppen inte får i sig tillräckligt med kalk från tarmen, så kommer kalciumnivån i blod riskera att sjunka. Kroppen känner detta via sina bisköldkörtlar (parathyreoidea), som sitter intill sköldkörteln på halsen. Då frisätts parathormon, som håller uppe kalknivåerna genom att ta kalk från kroppens eget skafferi. Vilket är det? Jo -skelettet. Om man hela tiden får i sig för lite kalk kommer då bisköldkörtlarna att ständigt vara extra aktiva och utsöndra parathormon -man har fått sekundär hyperparathyreoidism.

I klartext betyder detta att kroppen dagligen äter lite grann på sitt skelett för att hålla uppe kalknivåerna. På lång sikt är detta naturligtvis inte alls bra. Risken blir osteoporos -benskörhet. Detta ger ökad risk för frakturer, allt ifrån bruten lårbenshals till kotkompressioner i ryggen. Så alla ni som har eller skall fetmaoperera er: ta era vitaminer och gå på era kontroller! Spela inte roulette med ert skelett.

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*