Är fetma en sjukdom eller inte?

Är fetma en sjukdom eller inte?
juli 3, 2017 Carl-Magnus Broden
kontrollera blodtrycket

Var sjätte svensk har passerat BMI-gränsen för fetma. Trots detta sjunker antalet som fetmaopereras per år och nationella riktlinjer saknas. På onsdag denna vecka har Dagens Medicin Agenda i samarbete med Medtronic ett symposium i Almedalen med temat ”Ska vi behandla fetma som en sjukdom?”. Att detta lyfts fram i Almedalen är både talande och en smula nedslående: övervikt är och förblir något som samhället har väldigt svårt att hantera på ett objektivt och fördomsfritt sätt.

All vetenskap talar för att etablerad fetma är en hormonellt styrd kronisk sjukdom som förkortar människors liv och ger ett stort antal följdsjukdomar. Fetma är en produkt av vårt västerländska samhälle och ytterst sällan en effekt av ”dålig karaktär”. Hälsoeffekterna av bestående viktnedgång hade säkerligen gett Nobelpris i medicin -om det varit tack vare ett läkemedel. Nu är det istället fetmakirurgi som är metoden. Denna kirurgi har komplikationer -som all kirurgi (alla läkemedel har som jämförelse biverkningar).

Det är någonstans här som samhället går bort sig -om en operation ska vara ”värd” att utföra trots risken för komplikationer, måste indikationen vara stark. Det måste alltså vara en farlig sjukdom man behandlar. Detta har samhället inte tagit till sig ännu, man tycker att den överviktige får skylla sig själv och erbjuder mest ”uppfostrande” behandlingsförsök som ”rör på dig mer och ät lite mindre”. Det är våra kollektiva fördomar som skiner igenom här (”fet, lat och dum”).

Etablerad fetma har i nuläget bara en enda effektiv behandling -gastric bypass eller gastric sleeve. Ni som väljer detta gör ett vetenskapligt väl underbyggt val. Ni kommer att behöva ändra på mycket i era dagliga livsvanor, men er klinik, och om ni vill vår app BariBuddy kommer att hjälpa er på vägen.

Under tiden får vi hoppas att samhället i stort får upp ögonen för hur övervikt fungerar, så att fler får tillgång till effektiv behandling och ett värdigt bemötande. Ett litet steg på den vägen tas kanske nu på onsdag?

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*