Gå upp i vikt efter en gastric bypass

Gå upp i vikt efter en gastric bypass
september 4, 2018 Joanna Lenner
Person med långt hår bakifrån som blickar ut över havet och bör en keps bak och fram

Gå upp i vikt efter en gastric bypass – när smekmånaden är över

En av fördomarna kring överviktsoperationerna gastric bypass och gastric sleeve är att ”alla” går upp i vikt igen. Idag berör vi detta fenomen, vad det kan bero på och hur man undviker det.

Det finns idag ett bra underlag för hur viktutvecklingen ser ut 10-20 år efter en gastric bypass. Man vet att majoriteten håller sin vikt 10-20 år efter sin operation, vilket såklart slår all annan bantning med hästlängder. Efter gastric sleeve finns de idag inte tillräckligt med långtidsdata, däremot tyder forskningen såhär långt på att viktuppgång efter en gastric sleeve kommer att vara vanligare än efter en gastric bypass.

Varför går man upp i vikt efter en överviktsoperation?

Det kan finnas flera anledningar till detta. Det kan handla om att man har fel inställning från början, dvs att man tror att operationen ska göra att man går ner i vikt, och att man själv inte behöver arbeta för sin viktnedgång och sina långtidsresultat. Operationen är för många väldigt effektiv i början, man är inte särskilt hungrig och magsäcken är väldigt liten och stram. Vi som arbetar med dessa patienter brukar kalla detta för ”smekmånaden” och den brukar pågå de första 1-3 åren. Börjar man lita för mycket på sin operation här och slarvar med maten, kan viktuppgången komma smygande efter några år som opererad. Att följa kostråden är därför extremt viktigt. Utmanar man sin operation med att äta ”fel saker” eller med att äta mer än man borde kommer kroppen till slut att kunna vänja sig vid att tolerera och ta emot mera mat.

Det finns också de som inte känner sig hjälpta av sin operation. Som fortfarande upplever hungerkänslor och sug och att de inte är så begränsade gällande vad de kan äta vilket såklart gör det svårare att gå ner i vikt och hålla den. Det ska dock betonas att detta är relativt ovanligt, däremot är det viktigt att komma ihåg att alla inte får precis samma hjälp av sin operation, så jämför dig aldrig med någon annan!

Hur gör man för att inte gå upp i vikt efter sin överviktsoperation?

Följ råden från din klinik. Var en orimligt duktig elev de första åren så att rutinerna sätter sig. Ät 5-6 små mål per dag och välj näringsrik och  proteinrik mat (läs grönsaker, bär, proteinkällor, fibrer). Drick mycket vatten och träna. Ja, gör allt som du innan operationen egentligen visste att du skulle göra, men det kommer att gå enklare som opererad. Men jobbet måste fortfarande göras!

Lycka till!

Läs också:

Om man går ner för mycket i vikt efter en gastric sleeve eller gastric bypass-operation.

Det måste bara något fel på min gastric bypass!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*