Gå ner för mycket i vikt efter en gastric bypass eller gastric sleeve-operation

Gå ner för mycket i vikt efter en gastric bypass eller gastric sleeve-operation
februari 11, 2018 Joanna Lenner
Måttband som ser ut som ett skärp

Ibland får vi dietister frågan om man kan gå ner för mycket i vikt efter en magsäcksoperation och hur man kan påverka var viktnedgången stannar någonstans. 

Vilken viktnedgång är realistiskt efter en magoperation?

I genomsnitt går man ner 80% av sin övervikt med en gastric bypass och 50-70 % av sin övervikt efter en gastric sleeve. Detta innebär att om man väger 100 kg och är 160 cm lång (BMI 39) så landar man i genomsnitt på en vikt på 71,2 kg (BMI 27,8) efter en gastric bypass och på 82 kg (BMI 32) efter en gastric sleeve (räknat på 50% av övervikten). Det är med andra ord inte säkert att man uppnår en normalvikt (BMI < 25). Ett genomsnitt är alltid just det, så variationerna är stora. Precis som innan är resultatet beroende av hur man äter och tränar samt vilken hjälp man har av sin operation.

Gå ner för mycket i vikt?

Det är ovanligt att man enligt BMI hamnar på en undervikt efter en magoperation. Om det händer ligger det ofta psykologiska faktorer till exempel en ätstörning i botten eller en allvarlig komplikation. Däremot kan en del patienter uppleva att det går ner för mycket eftersom deras uppnådda vikt kan vara väldigt långt ifrån startvikten. Ett BMI på 23 kan upplevas som att vara för smal, dels på grund av att det är långt från startvikten men också för att man förlorat mycket muskelmassa vilket gör att man kan uppleva sig som tunn.

Vad kan man göra om man känner sig för smal?

‘Träna och bygga tillbaka sin muskelmassa är viktigt. Men man kan också se över hur man äter. Går de att öka sitt energiintag genom att äta oftare? Appen BariBuddy för magsäcksopererade kan påminna dig om att äta! Kanske äta lite mera fett från bra källor som nötter, frön eller kanske ha oliv- eller rapsolja på salladen? Dricka kalorier i form av en proteindrink eller ett glas mjölk? Kontakta din dietist om du kör fast eller är osäker på hur du ska lägga upp ditt matintag.

Kan man veta på vilken vikt man stannar efter operationen?

Nej, det kan man inte. Viktnedgången avtar när intag och utgifter möts, dvs när kroppen befinner sig i energibalans. Resultatet beror precis som innan operationen på hur man äter och rör sig. Däremot samarbetar kroppen betydligt mer än vad den gjorde innan. Det är viktigt att aldrig jämföra sig med andra och att komma ihåg att alla som opereras inte får exakt samma hjälp av sin operation. Fokusera inte bara på antal förlorade kilon, titta också på andra hälsovinster. Lägre blodtryck, en diabetes i remission, ökad fertilitet, mindre värk, bättre sömn och ökad livskvalité kanske är det absolut viktigaste?

Läs mer om viktuppgång efter en överviktsoperation eller om BMI-gränserna för att genomgå en överviktsoperation.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*