Så här fungerar vikt och övervikt, del 1

Så här fungerar vikt och övervikt, del 1
juli 27, 2018 Carl-Magnus Broden

 

Kroppsvikt, liksom många andra aspekter av hälsa, är ofta föremål för diskussioner i vardagen. Åsikterna är många, kunskapen varierar. För att reda ut begreppen kring just vikt och övervikt, kommer här en ”crash course”:

Kroppen signalerar till hjärnan hur den har det med hjälp av feedbacksignaler, som sedan hjärnan lyder. Till exempel stiger svälthormonet ghrelin (med flera) i blodet när kroppen behöver mat, och vi blir hungriga. När vi så ätit tillräckligt stiger istället mättnadshormonet leptin (med flera) och vi känner oss mätta. Hjärnan lyder och vi slutar äta -mätta och belåtna. Så långt inga bekymmer.

Varannan svensk har idag övervikt!

Vårt moderna, bekväma samhälle med allt ifrån processad snabbmat, godis, alkoholvanor och fredagsmys till bilism, rulltrappor, hissar, kontorsarbete och inte minst fysiskt passiv skärmtid har nu stört balansen i kroppens biologiska ekvation ovan. Vi överäter samtidigt som vi rör oss mindre -energiekvationen börjar gå på plus. Detta har pågått en längre tid och idag har mer än varannan vuxen svensk övervikt (BMI >25), detta är alltså den ”nya normalen”. Liknande fenomen ses i de flesta moderna icke U-länder i världen.

”Dags att banta…!?”

Den spontana reaktionen vi alla haft när trivselkilona smugit sig på, är att göra något åt saken. Bantningsindustrin står till vår tjänst, och omsätter i Sverige >300 miljoner SEK per år, globalt är prognosen cirka 4000 miljarder SEK per år, år 2020 (!). Fungerar bantning då? Ja, på kort sikt gör den i princip alltid det. Att banta är att svälta med flit och alltså äta för få kalorier per dag. Kroppen tar då av energidepåerna och vi går ned i vikt. Helt logiskt! Frågan är bara vad som händer sedan i kroppen?

Det biologiska försvaret

Om vi haft de extra kilona en kortare tid och sedan bantar, har vi chansen att problemet sedan är ”löst” -vi håller vikten utan problem. Detta är inte det vanligaste. Istället har kroppen som regel redan hunnit hormonellt vänja sig vid den högre vikten vi hade. Efter bantningen/svälten kommer nu istället kroppen att hormonellt och biologiskt försvara sig: svälthormon upp, mättnadshormon ner och dessutom basförbränning i muskulatur ner (vi bränner färre kalorier ”automatiskt” per dag). Hjärnan lyder hormonerna och vi äter på nytt mer, tills vi kommit tillbaka till den högre vikten igen. Dessutom överkompenserar systemet ofta, så man väger till slut mer än innan bantningen började. Denna hormonellt etablerade kroniska övervikt är den överlägset vanligaste.

Nu kommer det viktigaste

Vad göra om man nu upplevt fenomenet att man gick ner vikt under bantningen, för att sedan gå upp alla kilona igen (och kanske lite till)? Jo: A. man skall aldrig mera banta. Detta är oerhört viktigt att förstå. Kroppen har redan bevisat att den börjat hormonellt försvara sin viktnivå, nytt bantningsförsök gör bara slutvikten ännu högre. B. Man ska inte klandra sig själv -det har ingenting med karaktär, psyke eller missbruk att göra. Det är ren biologi, hjärnan lyder kroppens signaler precis som den skall. Det är alltså inte ditt fel. 

Vad är alternativen då?

Det skall vi prata om i del 2 Läs: Så här fungerar vikt och övervikt del 2

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*